winnica-foto

Winnica Jana

winnica-logo
degustacje zwiedzanie sprzedaz


Rok założenia

Powierzchnia

Adres

Kontakt

2009

0,50 ha

ul. Bławatna 6, 38-200 Jasło winnica - Zarzecze 328

601 633 114
kontakt@winnicajana.pl

facebook   www

O nas

    Winnica Jana położona jest w miejscowości Zarzecze, ok. 6 km od Jasła, w kierunku Nowego Żmigrodu. Od głównej drogi 992 dzieli ją 300 m. Wjeżdżając na spore wzniesienie wijącą się między domami wiejską drogą aż trudno sobie wyobrazić, jaki piękny widok roztoczy się przed nami, kiedy już dotrzemy na miejsce.  Niewątpliwie największą atrakcją winnicy jest jej usytuowanie nad doliną rzeki Wisłoki, gdzie krajobraz panoramicznie rozciąga się na długość ok 40 km z pięknym widokiem na Beskid Niski, Dębowiec z widocznym zakolem rzeki i Sanktuarium oraz Górę Liwocz.
Prowadzimy uprawy winorośli także w innych lokalizacjach, ale to tutaj znajduje się najważniejsza część, stanowiąca serce winnicy.    

Jan Kruczak, absolwent AGH i AE w Krakowie, wieloletni pracownik i prezes jasielskich Poszukiwań Nafty i Gazu, od kilku lat marzył o relaksującym, ciekawym i przynoszącym wiele satysfakcji zajęciu na emeryturze. Postawił na winiarstwo. Dziś z rozmachem i nieskrywaną przyjemnością realizuje swoje marzenia i plany, ale tę winiarską przygodę rozpoczął już 10 lat temu. Początkowo były to enoturystyczne wizyty zagraniczne (m.in. Węgry, Słowacja, Austria, Włochy, Francja), chętnie odwiedzał także rodzime winnice, głównie jasielskie: „Golesz” i „Jasiel”. Na decyzję o założeniu własnej winnicy niewątpliwie znaczący wpływ miało zauważalne, stale rosnące zainteresowanie ludzi kulturą wina oraz odrodzenie się polskiego winiarstwa, którego stolicą stało się Jasło. Teoretyczne podstawy uprawy winorośli i produkcji wina założyciel zdobył m.in. biorąc udział w dofinasowanym przez samorząd województwa projekcie szkoleniowym „Podkarpackie Winnice” w latach 2004 – 2006.

   Pierwsze małe, kilkuarowe winnice rodzinne powstały w 2006 roku w pobliżu Jasła (w miejscowościach Sobniów i Dębowiec). Tu pan Jan wraz z żoną Anną zdobywali pierwsze winiarskie doświadczenia. Empirycznie przekonali się, jak istotny wpływ na winnicę mają różne czynniki: zimowe mrozy, majowe przymrozki, choroby winorośli, rodzaj gleby, wysokość i ukształtowanie terenu, dobór winorośli i inne. Właściciel konsekwentnie i systematycznie krok po kroku poszerzał swoją wiedzę teoretyczną, biorąc udział w kolejnych szkoleniach: w szkole winiarskiej w Silberbergu w Austrii, na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie „Techniki Analityczne w Winiarstwie”, licznych kursach degustacyjnych i wielu innych.

Przełomowym i niezwykle ważnym momentem w historii Winnicy Jana było znalezienie w 2009 r. działki w Zarzeczu koło Jasła, która ze względu na swoje położenie i ukształtowanie idealnie nadawała się pod uprawę winorośli. W tym pięknym i niezwykle klimatycznym miejscu właściciel założył największą ze swoich winnic. Obecnie wszystkie nasadzenia zajmują łącznie ok. 0,5 ha. Ta wielkość zapewnia prowadzenie winnicy w sposób optymalny i tradycyjny, przy eliminowaniu wszelkiej mechanizacji. Prace ręczne i ekologiczny sposób uprawy i winifikacji to dewiza prowadzenia winnicy ekologicznej, która przyświeca Winnicy Jana.

Wina

Wina białe:                                                                                     Wina czerwone:

Ametyst                                                                                          Rubin

Agat                                                                                               Koral

Opal                                                                                               Onyx

Lazuryt

Topaz

Bursztyn

Oferta

   Swoją pasją chętnie dzielimy się z innymi, dlatego enoturyści są u nas mile widziani. Odwiedzający Winnicę Jana Goście mogą liczyć na zwiedzanie winnicy, degustację, a przy okazji na chwilę relaksu w chłodzie klimatycznie urządzonej piwniczki, w obszernej altanie grillowej czy na tarasie letniego domku. Ponadto w okolicy warto zobaczyć i zwiedzić wiele ciekawych miejsc, aby zapoznać się e wszystkimi walorami regionu.  

Gdzie jesteśmy?

Uprawiane szczepy/odmiany

białe: Hibernal, Johanniter, Bianca, Solaris, Muscaris, różowe: Siegerrebe, Traminer, Palava, czerwone: Leon Millot, Bolero, Salome, Regent




up
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY